Hoe kun je informatie uit een video toegankelijk maken voor iedereen? Dat kan door de video naast ondertiteling ook te voorzien van een audiodescriptie en een tekstalternatief. Maar hoe werkt dat en kun je dat zelf?

Twan Meijerink, product owner SIMsite powered by Drupal: “Wij willen onze klanten zo goed mogelijk ondersteunen bij het ontsluiten van hun content. We vinden het vanuit maatschappelijke betrokkenheid onze taak om zo goed mogelijk bij te dragen aan ‘drempelvrije’ websites bij overheden. Een grote uitdaging lag bij het toegankelijk maken van video’s gaven ze aan. Ik ben gaan zoeken naar mogelijkheden om het makkelijker te maken en vond die bij Scribit.pro.”

Wat is Scribit.pro?

Scribit.pro is gespecialiseerd in het toegankelijk maken van video’s, zodat iedereen er optimaal gebruik van kan maken. Het biedt makkelijk te gebruiken software om video’s te voorzien van ondertiteling, audiodescriptie en een tekstversie. Voor de stem wordt ReadSpeaker gebruikt. De drie componenten zijn nodig om je video te laten voldoen aan de toegankelijkheidseisen volgens het besluit digitale overheid. Daarnaast biedt Scribit.pro je code om de toegankelijke video te plaatsen op je website, want daarvoor biedt een platform als YouTube geen mogelijkheden. En in de toekomst wordt het mogelijk om ook gebarentaal toe te voegen.

Scribit in actie: voorbeeld video

Klik onder de video op de knoppen om de audiodescriptie en beschrijving van de video te starten.

Noodzakelijke ondersteuning

Eveline Ferwerda, bedenker van scribit.tv en .pro: “Scribit.pro is ontstaan vanuit scribit.tv, een project met het Bartiméus Fonds. Video is lang onterecht ondergeschikt geweest in het toegankelijk maken van content. Maar daarmee sluit je veel mensen uit. Audiodescriptie is bijvoorbeeld noodzakelijk als ondersteuning voor mensen met een visuele beperking, omdat ze anders de inhoud niet begrijpen of belangrijke informatie mislopen. Stel je voor dat er van alles in beeld gebeurt terwijl je een muziekje hoort. Zonder audiodescriptie is de video dan niet te volgen voor iemand die niet kan zien. Wij hebben onderzocht wat dit betekent voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Het heeft veel impact. Zo gaf een van hen aan: ‘Dat betekent dus dat ik niet mee kan doen.’ Een ander gaf aan: ‘Als ik een ontoegankelijke video tegenkom sla ik ‘m over. Dan voel ik me buitengesloten’.”

Welkome oplossing

SIM en Scribit.pro hebben de handen ineen geslagen vanuit dezelfde visie; een zo compleet mogelijke ondersteuning bieden.

Twan: “Dit is een mooie oplossing die onze klanten echt vooruit helpt en waar zij ook behoefte aan hebben. Ze kunnen zelf aan de slag met de tools, maar we bieden ook de mogelijkheid om een aantal video’s te laten verwerken door de professionals van Scribit.pro.

Eveline: “Het is een tijdrovende klus en een beetje taalgevoel komt er wel bij kijken. We helpen daarom graag. Het enige wat je dan hoeft te doen is de YouTube video uploaden. Vervolgens gaan wij ermee aan de slag. Binnen 5 werkdagen is de video voorzien van tekst, ondertiteling en audiodescriptie. SIM zorgt dat de video goed wordt toegevoegd in SIMsite powered by Drupal. Zo weet je zeker dat je video’s voldoen en heb je er geen omkijken naar.”

Zelf met toegankelijke video's aan de slag?

We vertellen je graag meer over dit mooie product.